Кадри от 16 май 2013 при посещението в Пловдив на проф.д-р Семир Османагич – американският професор, откривател на най-старите и най-големи пирамиди в света, намиращи се на Балканския полуостров.
Гостът разгледа част от Античния град, участва на живо в новините на Българска телевизия и изнесе лекция и презентация за дейността си в Галерия Тракарт. Дали поради обявяването на събитието по БТ или поради активната предварителна работа на организаторите, лекцията предизвика много голям интерес и събра в галерията доста хора.
Домакините казаха, че в залата са присъствали над 500 души, които около 3 часа следяха с интерес и внимание думите на американския професор.
След лекцията имаше въпроси/отговори, автографи, подаръци, снимки за спомен; изказваха се намерения за пътуване до пирамидите и се правеха планове за новите открития там.
На следващия ден рано сутринта професорът замина за Мадара и Шумен за следваща лекция.

Вечер, изпълнена с много радостни трепети, срещи с близки хора, усмивки и весел смях, звън на кристални чаши и вълнуващи наздравици. После имаше дълга разходка с лимузина и още срещи: с приятели, колеги, преподаватели.