Времето е същото – януари, годината е 2014, и мястото е същото – http://www.spahoteldevi.com/ . Повечето се познаваме и макар в началото трудно да се ориентирахме в тази сложна материя – астрологията, нещата потръгнаха, набрахме скорост и не искахме да си тръгваме, когато програмата свърши. Струва ми се, имаше всичко на този семинар: интересни нови страници от науката астрология, нови запознанства и стари приятелства, свеж въздух в планината и гореща вода в басейните, едри звезди из тъмното велинградско небе и дъжд, тихичко завалял за разходката ни; огън, набързо стъкнат от незнаен планинар и странни бродещи пламъчета из параклиса, който отново посетихме…
Домакините ми се видяха още по-усмихнати и готови да посрещнат всяко наше желание и да направят всичко, което ни е нужно. Кулинарното ниво бе още по-високо от преди, басейните денонощно бяха на наше разположение, обстановката и внимателното отношение ни плениха завинаги. Почувствахме се на специално място със специални хора. Пожелахме си по-често да ни се случват такива неща.

Събитието се състоя в края на ноември в Етнографския музей в Стария град на Пловдив. Бидейки част от продължителен проект, който е интересен и популярен сред медиите, то беше посетено от много хора, телевизии, близки на участниците. Продължи около час и пълната зала никак не скучаеше. Част от прес-съобщението за събитието на един от организаторите, читалище Възраждане:
…“Дефилирайки с уникални рокли, костюми, пелерини – експонати на музея, 6 момичета от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще се превъплътят в изкусителни пловдивски кокони от Възраждането. Те ще представят колекция от шапки, шалове, ръкавици, чантички, ветрила, чадъри и други модни аксесоари, внос от Западна Европа от края на ХІХ и началото на ХХ век.
Във втората част на дефилето младите манекенки ще играят себе си, предрешени като днешни кокони с модерни реплики на аксесоари, сътворени чрез позабравеното древно приложно изкуство – плъстене. Те са с марката на майстор Пенка Ставрева и Ателие „Кокона 2019” , функционирало в рамките на същия проект.
Между двете части на дефилето пловдивските кокони ще се завъртят във вихъра на едноименния танц на Ансамбъл „Тракия”.

Откриването беше на 15 ноември 2013 във фотографската галерия „Ластици“ София. Няколко реда от анотацията на галерията:
…„Available light“ е внимателно подбрана експозиция от 17 портрета, заснети на естествено осветление и ръчно копирани на Varycon EFKE и Kentmere fiber based хартия.
Според автора копирането е по-важният процес от заснемането.
Любомир живее между Франция и България, но най-вече в лабораторията си. Завършил е филология в Тур и кинознание в Париж, Франция. В главата му постоянно се смесват поне два езика, френски и български.
Фотографиите му са повлияни основно от киното, твърди, че би написал книга „Contre le cinéma“ (Против Киното).
Вълнува го наличието на документалност.
Сайт на автора: http://la.fwmurnau.info/
Страница във фб: https://www.facebook.com/pages/Vampyr-works/247492048750130

Кадри от 16 май 2013 при посещението в Пловдив на проф.д-р Семир Османагич – американският професор, откривател на най-старите и най-големи пирамиди в света, намиращи се на Балканския полуостров.
Гостът разгледа част от Античния град, участва на живо в новините на Българска телевизия и изнесе лекция и презентация за дейността си в Галерия Тракарт. Дали поради обявяването на събитието по БТ или поради активната предварителна работа на организаторите, лекцията предизвика много голям интерес и събра в галерията доста хора.
Домакините казаха, че в залата са присъствали над 500 души, които около 3 часа следяха с интерес и внимание думите на американския професор.
След лекцията имаше въпроси/отговори, автографи, подаръци, снимки за спомен; изказваха се намерения за пътуване до пирамидите и се правеха планове за новите открития там.
На следващия ден рано сутринта професорът замина за Мадара и Шумен за следваща лекция.

Галерия  —  Posted: 18/05/2013 in Photography

Вечер, изпълнена с много радостни трепети, срещи с близки хора, усмивки и весел смях, звън на кристални чаши и вълнуващи наздравици. После имаше дълга разходка с лимузина и още срещи: с приятели, колеги, преподаватели.

Галерия  —  Posted: 15/05/2013 in Photography

Ден на сбъднатите мечти, Пловдив, 12.03.2013

А всъщност това е вечер, много вълнуваща, особено за хората, които са сбъднали мечтите си и за близките им. Напомня нощта на Оскарите – препълнена зала, в която всички са развълнувани, усмихнати и облечени строго официално, има няколко водещи, речи, прочувствени слова, сълзи на радост и думи за благодарност, кратки видеоклипове и затъмнена зала с прожектор, следящ човека, който излиза на сцената. Най-вълнуващи, разбира се, са наградите: многобройни и примамливи, много различни и еднакво желани.

Оръдието за конфети често се включваше във веселбата и децата бяха във възторг, а и не само те. Ако имате търпение да разгледате почти 200 снимки, всичко това го има там, заедно с още много неща, които трудно се изказват с думи.

ОТКРИВАНЕ НОВ ОФИС НА „ОРИФЛЕЙМ“ НА ЖЕЛЕЗАРСКА 12, ПЛОВДИВ

Беше на 15 февруари 2013, с много гости и участници: имаше презентации, искрящо шампанско, спомени от предишни случки и анонси за предстоящи събития, много цветя и усмивки, награди и намерения за още успехи. Децата бяха сериозни и се държаха като възрастни, а възрастните – всъщност вижте сами.

Втора част – сред природата

Оказа се, че (за по-добро усвояване на материала) трябва да излезем от гостоприемната прегръдка на хотела и горещата вода, да се изкачим високо в планината и да погледнем на нещата от друг ъгъл.

Нещата много бързо се променяха: долу беше слънчево и топло, горе задуха пронизващо леден вятър, заоблачи се, заваля сняг… Видяхме приказно красиви местности, загадъчни кътчета, тайнствените каменни фигури на тракийско мегалитно светилище и природа, като че ли недокосната от човека. Кръгозорът се разшири, градът остана долу в ниското, заграден от далечни планински вериги. Заслушахме се в разкази за покоряването им и си помечтахме и ние да ги изкачим.

Групата се поразкъса, започна да се стъмва и неусетно забързахме надолу към познатия уют, който вече ни чакаше.

Този семинар наистина си заслужава да бъде споменат специално и запомнен, затова са тези няколко реда. 🙂

Мястото беше избрано перфектно – Спа хотел Деви Велинград. Самият хотел, двата басейна, винаги пълни с гореща вода и персоналът,  приветлив и любезен по всяко време, предразполагаха да забравиш какво става нейде навън и да се концентрираш върху случващото се в програмата. Бих отбелязал специално Шефа от кухнята – тя е истински виртуоз в изкуството си и въпреки, че една част от нас сме (претенциозни ) вегетарианци, през всички дни имаше с какво да бъдем приятно изненадани.

Не знам как бяха избрани хората, които дойдоха заедно с нас  там, но сред тях се чувствахме като сред приятели.  Това не се случи по някакъв внезапен и патетичен начин, просто малко по малко, след като се отпуснахме от напрежението при пътуването и промяната, забелязахме, че се намираме в приятелска среда.  Програмата и събитията способстваха за това – още първата вечер с пристигането си попаднахме на една веселба на местен клуб „Водните Биволи“, но тя представлява отделна тема и ще я оставя за друг път. После имаше разходка в планината, рожден ден, разходка из града и Клептуза, нощни къпания в открития басейн и какво ли още не.

На такова място и в такава среда астрологията се възприема по-лесно и неусетно. Някои от групата са далеч напред в това познание, другите сме още в началото, но за всички беше много интересно всичко, което ни беше преподавано. Не бих искал да опитвам  преразказ на методологията и стила на Светла, но всички бяхме силно привлечени и цялото ни внимание беше заето със случващото се в залата.

Както се случва при интересните и вълнуващи събития, времето отлетя неусетно и накрая с неохота си тръгнахме. Дано скоро се подготвим за следваща доза познание, някои от нас имат нужда от това.